Advocaatster voor Pasen – Paastaart

Ingrediënten biscuitdeeg:

175 gram eieren
65 gram bloem
85 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
35 gram maizena
2 tl citroenrasp
snufje zout

Bereiding biscuit:

1. Oven voorverwarmen op 150C.
2. Bakvorm (24 cm) invetten en bodem bekleden met bakpapier
3. De eieren (op kamertemperatuur) splitsen in dooier en eiwit
4. Klop de eidooiers met 35 gram suiker tot een luchtige crème
5. Ontvet een garde en een kom met azijn, spoel af met heet water
6. Klop de eiwitten met snufje zout in de ontvette kom
7. Voeg geleidelijk 50 gram suiker en vanillesuiker toe, tot ze pieken vormt
8. Vouw eiwitten en citroenrasp rustig door de dooiercrème, zodat ze luchtig blijft
9. Zeef bloem en maïzena. Spatel erdoor tot ze glad is.
10. Let op: niet teveel spatelen, om luchtigheid te behouden
11. Giet het beslag in de vorm en bak in ongeveer 40-50 minuten gaar
12. De bovenkant dient licht gekleurd te zijn: het biscuit blijft dan soepel
13. Laat het biscuit afkoelen, stort op een bakrooster en verwijder het bakpapier

Ingrediënten trempeersiroop:

50 ml water
45 gram suiker
25 ml A.van Wees Marasquinesprit,
of Roosje zonder Doornen Esprit

Bereiding trempeersiroop:

1. Breng het water en de suiker in een pan al roerend aan de kook
2. Laat 1 minuut al roerend doorkoken en haal van het vuur
3. Voeg de A. van Wees Marasquin-, of Roosje Zonder Doornen-esprit toe

Ingrediënten vulling:

100 ml volle melk
100 gram suiker
85 gram eieren (2xL)
350 ml slagroom
2 eetl. poedersuiker
8 blaadjes gelatine
300 ml advocaat
1/2 vanillestokje,
of 10 ml A.van Wees Bourbon-vanille-esprit

Bereiding vulling:

1. Week de in kleine stukjes gescheurde gelatine 10-15 min in ruim koud water
2. Splits de eieren in dooier en eiwit
3. Doe de dooiers in een hittebestendige kom
4. Klop dooiers, suiker, 100 ml slagroom, melk, vanille-schraapsel of Vanille-esprit schuimig
5. Zet de kom op een pan met heet water op laag vuur
6. Verwarm het mengsel al roerend tot er een licht gebonden vla ontstaat.
Dit vraagt geduld!
7. Haal de kom uit de pan en los er de uitgeknepen gelatine in op
8. Laat het mengsel al roerend afkoelen tot circa 35C
9. Klop ondertussen 2 eiwitten stijf
10. Klop de rest van de slagroom (250 ml) met de poedersuiker stijf
11. Spatel zowel de eiwitten, de slagroom als de advocaat door het dooier-mengsel
12. Laat even rusten tot ze wat minder vloeibaar is

Afwerking:

1. Snijd de afgekoelde biscuit horizontaal doormidden
2. Snijd de bovenste laag naar het midden toe in 8 punten: begin 2 cm van de rand!
3. Zorg dat de stukken aan elkaar vast blijven zitten (zie afbeelding)
4. Besmeer de binnenkanten van de biscuit met trempeersiroop.
5. Zorg dat je de biscuit niet doordrenkt, te nat is niet goed
6. De overgebleven trempeersiroop kun je bewaren voor een andere keer.
7. Schep de vulling op de onderste biscuitlaag: laat de buitenranden vrij.
8. Leg de bovenkant erop. Druk de randen op elkaar zodat de biscuitpunten open gaan staan
9. Giet in het ontstane kratertje wat advocaat
10. Laat minstens een uur opstijven in de koelkast
11. Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker et voilá! Een heerlijke Paastaart.