Geschiedenis

‘A.van Wees distilleerderij de Ooievaar’ stamt uit 1782. Adriaan van Wees, neemt in 1922 distilleerderij en wijnkoperij Henri Matveld anno 1883 over. Hij vestigt zich in de Driehoekstraat. Tot 1970 leverden wij onze producten in vaten en mandflessen aan cafés en restaurants door heel Nederland. Eind jaren zeventig kiest Cees van Wees voor de corebusiness: ambachtelijk distilleren. Hij stoot alle andere activiteiten af. Kleindochter Fenny van Wees heeft het stokje overgenomen. Achterkleindochter Nikki leert inmiddels ook het ambacht.

De reputatie van onze distilleerderij is gebaseerd op het verleden. Deze oorsprong, onze betrokkenheid bij de producten en extreme interesse in ons vak, houdt ons verre van massaproductie. Niet voor niets is ons ambacht fijndistillatie op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Als hoeder van dit ooit zo befaamde Nederlands vakmanschap hebben wij ons verplicht het ambacht in stand te houden en uit te dragen.

Maar weinig mensen weten dat Nederland toonaangevend is geweest op het gebied van gedistilleerd. Nederlanders beheersten als eersten de kunst om uitstekende gedistilleerde producten te maken van landbouwproducten. Hun distilleertechnieken werden wereldwijd overgenomen.

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Hollanders de eerste likeurproducenten ter wereld waren?
  • De Engelse Gin is ontstaan als variant op de Hollandse genever omdat de toenmalige koning van Engeland, Willem III (1650-1702), niet zonder zijn genever kon?
  • Een aantal Franse Cognac-huizen van origine Hollands is?
  • Wijn, port, sherry en Madeira in eerste instantie verscheept werden door Hollanders?
  • Hollanders een distilleertechniek ontwikkelden voor suikerriet, voor de productie van rum?

Cultureel erfgoed

De goede smaak van de Nederlanders ging helaas teloor door de commerciële massaproductie van sterkedrank. Hiermee verloor Nederland haar glorieuze voorsprong op drankgebied. Omdat de oorspronkelijke smaak en kwaliteit van het Nederlands gedistilleerd het summum zijn, houdt Van Wees en de Ooievaar de traditie van het distilleren in ere. Dit betekent een bewuste keuze voor de ambachtelijke bereidingswijze met originele receptuur en distilleerketels. We koesteren de excellente smaak uit het verleden. Het is een cultureel erfgoed waar we trots op zijn.