Wat is esprit?

Esprits zijn distillaten die het aroma van verse producten op natuurlijke manier versterken. Eind 19e eeuw werden ze al gebruikt bij de professionele bereiding van delicatessen – totdat de kunstmatige smaakstoffen in zwang kwamen. Artificiële aroma’s waren veel goedkoper en daarom aantrekkelijker dan esprits, zeker in de tijden van armoede rondom WOI en WOII. Gedistilleerde smaken verdwenen daardoor bijna van het toneel. Gelukkig neemt de vraag naar esprits sinds 1980 weer toe, door de hernieuwde belangstelling voor pure producten.

Voor de professionele markt

Voor de professionele markt levert Van Wees en de Ooievaar een serie van circa zestig esprits op basis van pure ingrediënten.

Voor particulieren

Speciaal voor restaurateurs en hobbykoks hebben wij ook esprit in verstuivers: een waasje over koffie of gerecht versterkt de geur- en smaakbeleving.

Zuiverder dan etherische olien

Dankzij het distillatieproces met rectificeerbol zijn esprits zuiverder dan etherische oliën. Esprits bevatten uitsluitend de allerfijnste geuren en smaken omdat de grovere bestanddelen (waaronder de vettige) achterblijven in de distilleerketel. Ze zijn bovendien eenvoudig te doseren en te mengen.

Natuurlijke smaakversterkers van uitzonderlijke kwaliteit

De uitzonderlijke kwaliteit van onze esprits versterkt het smaakeffect. Door de hoge concentratie is slechts een kleine hoeveelheid nodig. Patissiers, ijsbereiders of chocolatiers bereiken met enkele druppels van Van Wees Esprits grootse effecten. Gebak, ijs en chocola worden daardoor niet onnodig vochtig en behouden ook na invriezen hun kwaliteit.

border-1px-black

Waar te koop

Literflessen voor professioneel gebruik zijn verkrijgbaar via diverse grossiers. Esprits voor kleingebruik in 200 ml zakflacons kunt u aanschaffen bij de meeste Hanos filialen. Mail ons voor de leverancier in uw buurt. Als particulier kunt u esprits uitsluitend bestellen via webshop Slijterij De Ooievaar.

border-1px-black