Wat is Gin?

Gin is een sterkedrank die ontstaan is uit het klassieke geneverrecept en haar naam is dan ook een afgeleide van genever. Ambachtelijke gins worden van granendistillaten op basis van een vaste samenstelling van kruiden gestookt.

De ontstaansgeschiedenis van Gin

Toen Willem III van Oranje (1650-1702) de scepter zwaaide over Engeland, werd genever ook daar populair. Engelse distillateurs probeerden de sterkedrank na te maken omdat het zo’n succes was. Zij misten echter de juiste receptuur. Daarom ontwikkelden ze hun eigen versie van genever, die bekend werd onder de naam gin. Zij voegden onder andere citroen toe, een ingrediënt dat ze werkelijk overal voor gebruik(t)en. Daaraan danken de Britten hun bijnaam ‘limeys’.

Herkenbare smaakeigenschappen

Iedere stoker bepaalde de hoeveelheden per kruidentype naar eigen inzicht. Daarbij was het belangrijk dat de geur en smaak van de jeneverbes de boventoon voerde met daaronder direct de frisse, knisperende tonen van lime.

Onvergelijkbaar

De traditionele gins zoals we die tot voor kort kenden zijn eind 19e eeuw ontwikkeld. Qua smaak en bereidingswijze zijn ze vaak onvergelijkbaar met de originele gin. De gins die sinds begin 21e eeuw op de markt zijn gekomen hebben nog weinig van doen met de traditionele versies. De één is dankzij moderne interpretaties van te gebruiken kruiden en planten kwa smaak nog bonter dan de ander.

Van Wees en gin

Naast genevers maken wij sinds jaar en dag gin. Een product dat veertig jaar geleden bijna in elke bar verkrijgbaar was. Totdat ze uit de mode raakte. Tegenwoordig is gin weer hip en maken we nog steeds onze traditionele gin: Three Corners Dry gin Superior Quality. Daarnaast hebben wij in antwoord op de weinig doorzichtige informatie die door producenten over de productiewijze en samenstelling van hun gin wordt gegeven drie nieuwe moderne gins ontwikkeld. Uniek in hun soort, want alle drie 100% gedistilleerd, niet geblend zoals de meeste gins met graanalcohol, maar uitsluitend op basis van op drinksterkte gebrachte traditionele gindistillaten.