Sinaasappelijs

Basisbenodigdheden:

ijsmachine
mixer
zeef
ijskast
diepvriezer.

Ingrediënten voor de basis ijsmix:

140 gram volle melk
30 gram slagroom
35 gram fijne kristalsuiker
8 gram van Wees Orangeade esprit
2 gram maïzena
1 eidooier
1 sinaasappel

Ingrediënten voor de fruitmix:

400 gram sinaasappelsap (vers)
400 gram water
ongeveer 375 gram suikerstroop 70% Brix

Ingrediënten voor 1000 gram suikerstroop:

300 gram water
670 gram suiker
30 gram glucosepoeder, of -stroop.

Bereiding:

Klop 10 gram suiker met het eigeel schuimig. Meng wat koude melk met de maïzena. Warm de volle melk, de slagroom, de schillen van de sinaasappel en de rest van de suiker tot een temperatuur van 67° C en voeg al roerend het maïzena mengsel toe. Verwarm tot tussen de 80° en 85° C en houdt de massa gedurende 10 minuten op deze temperatuur. Laat daarna afkoelen tot ongeveer 67° C en voeg wat van de warme massa toe aan de opgeklopte eiermassa en voeg de eiermassa vervolgens bij de mix. Zeef de mis en laat afkoelen tot onder de 20° C. Plaats de mix ongeveer 12 uur in de ijskast.

Warm het sinaasappelsap met het water gedurende enkele minuten tot ongeveer 50° C. Bepaal indien mogelijk het Brix percentage. Voeg suikerstroop toe tot een Brix-percentage van ongeveer 30%. Indien u niet over meetapparatuur beschikt voegt u 375 gram suikerstroop toe. Meng goed door elkaar en laat snel afkoelen.

Meng de basis ijsmix met de sinaasappelmassa en draai direct het ijs af. Serveer het ijs met een glaasje Curacao Triple Sec of Curacao d’Orange.