Circulariteit

26.10.2020

Wist je dat?

• De huidige voorraad fossiele grondstoffen met eenzelfde verbruik als nu nog goed is voor 20 tot 200 jaar? Dat is niet veel.
Recycling bijna drie keer meer CO2 bespaart dan verbranding van afval? Dat is wel veel.

Het maken van flessen, dozen en inpakmaterialen vergt het winnen van fossiele grondstoffen en energie wat leidt tot uitputting en CO2-uitstoot. Wij streven naar een milieuvriendelijkere wereld met minder uitstoot en minimaal gebruik van fossiele grondstoffen. Dit concept wordt ook wel “circulariteit” genoemd. Een circulaire economie wordt gezien als dé ideale wereld waarin geen afval (no-waste) is en restvoorraden volledig worden hergebruikt met als doel: geen eindige grondstofvoorraden uitputten.

 

Wat doen wij?

Hergebruik

Wij proberen alles zo veel mogelijk te hergebruiken. Voor webshop-bestellingen moeten onze producten goed en stevig verpakt worden, zodat het niet breekt. Het verpakkingsmateriaal dat wij gebruiken voor postpakketten bestaat uit hergebruikte plastic, zakken, dozen, papier, etc. Dit halen wij uit ons eigen bedrijf, nemen wij mee van huis of wordt aangeboden door buren. Denk bijvoorbeeld aan de verpakkingen van nieuwe tv’s, kleding, gereedschappen, enzovoorts. Alle kleine beetjes helpen, daarom zijn wij ook heel blij met jouw oude dozen of inpakmaterialen.

Optimaal gebruik

Hoewel het niet even praktisch is, werken wij in de productie nog steeds met houten kratten, machines en apparaten. Deze gebruiken wij al vanaf oudsher en repareren wij wanneer nodig. “Nieuw” past niet in ons straatje. Niet alleen omdat wij een traditioneel ambachtelijk bedrijf zijn, maar ook vanwege een aantal milieuredenen. Ten eerste vergt het aanschaffen van nieuwe machines en gereedschappen energie (dus CO2-uitstoot) en winning van grondstoffen. Ten tweede zou het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe machine betekenen dat wij de oude machine moeten recyclen. Het kan echter niet volledig gerecycled worden dus zullen er reststoffen overblijven, oftewel: afval.

Recycling

Wij hebben 1000 liter IBC’s waar verscheidene ingrediënten in worden geleverd voor onze productie. De IBC’s worden na gebruik opgehaald door een firma die het vervolgens recyclet. Daarnaast bieden wij IBC’s aan tegen een gereduceerde prijs zodat het gebruikt kan worden als waterreservoir. Met de heersende waterschaarste is het van belang dat zo veel mogelijk regenwater opgevangen wordt. Vooral in de landbouw of tuinbouw kunnen IBC’s als waterreservoirs een oplossing zijn.

 

Wat kunt u doen?

• Heeft u bruikbare verpakkingsmaterialen zoals dozen, plastic, karton of papier en woont u in de buurt? Wij ontvangen het met alle liefde!
• U kunt gebruikte flessen van ons langsbrengen, zodat wij het kunnen recyclen. De flessen moeten wel schoon en heel zijn.
• Wilt u een 1000 liter IBC als uw eigen waterreservoir hebben (om bijv. uw tuin mee te besproeien)? Neem dan contact met ons op!

 

Alle kleine beetjes helpen!

Samen maken wij de wereld weer een stukje groener